(Foto: Slagelse bus terminal og "min" bus i midten.)
-
Disse korte historier er baseret på oplevelser fra mine rejser med bus.
Som regel når jeg rejser alene, sætter jeg mig altid på det enlige sæde oppe foran ved siden af chaufføren. Så er det som om man har sin helt egen privatchauffør, (som måske er venlig og siger noget eller måske ikke, da det jo ellers er forbudt). Og man har den samme fantastiske, ofte naturskønne panorama udsigt, som chaufføren har.
Det er total luksus med en førsteklasses tur med god komfort. Plus jeg kan se, hvem der stiger på, og hvad, om noget, de har at sige til hinanden.
"Pøblen" sidder ud af syne bag mig!
Disse "Landsbychauffører" er helt anderledes "menneskelige" væsener end de overtravle og overbebyrdede chauffører, jeg er vant til fra København!

-

Historie nr. 1
Spørg hendes far først!

Et ungt par træder op ad trappen og diskuterer med chaufføren, hvor de ønsker at køre hen. De beder ham om at sætte dem af et bestemt sted, hvor de aldrig har været før.
Men desværre kan chaufføren ikke regne ud, hvor det er de mener.
Under den korte samtale, er det nævnt, at det er hendes far, der har fortalt dem, hvor de skal køre hen.
Chaufføren spørger om han kan tale med pigens far, (hun havde sin mobil i hånden mens de talte), så hun ringede straks og rakte mobilen til chaufføren.
Efter få sekunders snak, siger chaufføren, at nu ved han hvor de mener, og forsikrer faren og det unge par, at han skal nok kalde ud, når de er ved at være der.
Begge unge mennesker takker ham mange gange og sætter sig ned.
Det er hvad jeg kalder jeg for service!

Historie nr. 2
En turguide buschauffør!

En anden buschauffør, som vi har haft oplevelsen af et par gange om aftenen, laver hans tur om til en rigtig turguide oplevelse.
Efter at han er kørt lidt væk fra stationen, siger han noget i retning af: "Velkommen om bord på bus 470R, mine damer og herrer! Vi rejser mod byen Skælskør men selvfølgelig jeg vil stoppe undervejs for alle, der ønsker at stige af eller på... Som I kan se, er det en smuk sommeraften. Og hvis I kigger ud af vinduerne på højre side, kan I lige nu se den mest vidunderlige solnedgang og beundre udsigten over broen til Fyn... "
Og vi griner alle sammen og smiler og det er bare så festligt at køre sammen med ham!
Bare ærgerlig, at vi ikke skulle køre særlig langt.


-

Historie nr. 3
Virker lidt sur?
Normalt, når man stiger om bord, ofte vaklende, lettere forpustet op ad de ofte ganske stejle trin, hilser man først på chaufføren med et venligt smil og et "hej!", og enten trykker rejsekortet mod den blå lampe for at registrere starten af turen i rejsekort standeren. Eller man viser chaufføren sit månedskort, eller et A4-papir udskrevet hjemmefra med en billet købt på internettet, eller måske en billet købt fra stationens maskine, eller endda en smartphone med "billetten" klar på skærmen. For ikke at forglemme, at man også kan købe en billet hos chaufføren!
-
Chaufføren vil derefter oftest give et venligt "hej" og et “ja tak” tilbage for at godkende det viste billet, og derefter se til den næste passager.

Men der er én chauffør der ofte virker lidt gnaven og enten nikker lidt eller siger "um" eller "hmm" eller et knapt hørbart grynt når folk viser deres billetter frem.
MEN i virkeligheden er han er så hjælpsom som dagen er lang, hvis det er nødvendigt.
Jeg har bl.a. set ham give gode råd og være virkelig omsorgsfuld over for en lille pige på omkring 7 år i starten af skoleåret, der havde spurgt ham om noget. De havde en intens snak, hvor han forklarede noget så hun forstod det, og hun takkede ham høfligt, og så lod han hende stå af foran, nu hun alligevel stod ved siden af ham da han stoppede. Og da hun trådte ud, sagde hun: "Kan du have en god dag fortsat!" til ham, og han svarede "tak, i lige måde!"- og det var simpelthen bare så sødt!

Og mange gange, i stedet for at køre os ned ad bakken til vores stoppested, som er 3-4 buslængder ned af en mudret stribe af ujævnt og dårligt passet græs, er han parat til at stoppe ved sidevejen lige før. Han kalder ud: “Skal du til Felixvej?” Jeg råber “Ja!!” og så stopper han FØR græsset og nærmest blokerer sidevejen i få sekunder. Men så behøver vi ikke at kæmpe tilbage op ad græsset i mudderet, men vi kan træde lige ud på den pæne asfalterede vej. Så selvfølgelig råber jeg en stor tak for hans venlighed. Og nu husker han og gør det uden at spørge først!
Der er flere andre chauffører, der også har regnet dette ud, og jeg er meget taknemmelige.
(Det er et nyt busstoppested og der er aldrig lagt fliser eller asfalt omkring det ligesom alle de andre. Ovenikøbet er der et busskur med siddepladser på den anden side. Se nedenunder.)

-
Også, i pauser på stationen, bliver han gerne involveret i dybe diskussioner om dette og hint, så han er absolut ikke er gnaven. Det er bare hans måde at være på!


Historie nr. 4
Tillidsfuld chauffør
Den anden dag, måtte vores buschauffør stoppe for en ung pige på omkring 13 eller 14 år, og hun trådte meget nervøs og bedrøvet op og sagde, at hun havde mistet sin buskort og kunne ikke finde det nogen steder. Hun spurgte om hun måtte køre hjem med ham alligevel? Han spurgte ét spørgsmål: "Hvor skal du hen?". Og hun svarede “Skælskør”, så det var helt udelukket for hende at gå så langt, så han sagde "OK", men advarede hende om, at hun kunne risikere en bøde, og hun steg ombord fuld af taknemmelighed.

Historie nr. 5
Man kan ikke kende ALLE steder!
En anden gang, da en ung mand trådte om bord og bad om at blive sat af på et bestemt sted,
som chaufføren desværre aldrig havde hørt om.
Den unge mand forsøgte at forklare, men igen, chaufføren var helt tom angående hvor han mente og måtte melde pas.
Den unge mand sagde undskyldende, "Undskyld, ser du, jeg er slet ikke stedkendt i det her område". Chaufføren svarede med sådan en ynkelig og undskyldende stemme: "Jamen, det er jeg heller ikke!"
Så jeg kom til at grine højt og de hørte det selvfølgelig og grinede med.
Efter lidt mere snak om området, fandt de frem til en lille butik i nærheden af stedet, som chaufføren kendte.
Så han lovede, at han nok ville kalde ud til den unge mand, da bussen nærmede sig denne butik, og begge var tilfredse med arrangementet.

Historie nr. 6
En chauffør der ville ikke sænke bussen!
Jeg sad i bussen ved stationen, hvor der er 10-15 minutters “vende pause” for chauffører, da en kvinde dukker op med en utrolig overbelastet indkøbsvogn og en firkantet sodavandskasse balancerende på toppen af med hvad der så ud til at være granitskærver til indkørslen. Det vejede så meget, at hun spurgte chaufføren, om han kunne sænke bussen ned til hende, så hun kunne få indkøbsvognen op på bussen?
Han svarede, at motoren var slukket lige nu, så hun måtte lige vente indtil han startede bussen om 5-6 minutter! SÅ ville han sænke bussen. Ikke særlig hjælpsom!
(Busser har en form for hydraulisk system, så højre side hvor man stiger ud, kan sænkes ned så folk nemmere kan løfte barnevogne, cykler, rollatorer mm ind og ud)
Kvinden var småsur over at skulle vente og begyndte at hive sin vogn op ad de høje trin, og selvfølgelig kunne jeg ikke bare sidde og se hende kæmpe, så jeg sprang op og tilbød at hjælpe.
Hun skubbede op fra gaden, og jeg hev med al min magt inde fra bussen.
Det var lige før vi ikke kunne klare det, men det lykkedes og hun takkede mig meget. Chaufføren har sikkert følt en smule skamfuld.
Senere, da jeg skulle af og gik forbi hende, takkede hun mig igen og fortalte mig, at det var kyllingefoder som hun netop havde købt til 4 høns og alt var nyt for hende.
Men jeg kan ikke forstå, hvordan kyllingefoder kunne veje som granitskærver, men det er altid rart at kunne hjælpe nogen.


Historie nr. 7
En tigger?
En anden gang, mens jeg sad og ventede på bussen kørte fra busterminalen ved Slagelse station, kom en midaldrende kvinde op ad trappen, kiggede på chaufføren og spurgte om han havde noget “guld” f.eks. nogle 20 kroner mønter, som hun kunne få til at købe noget frokost med, da hun simpelthen var ved at dø af sult!
Jeg var total forbløffet, fordi han straks begyndte at fumle i sin jakkelomme og spurgte: "Hvor mange vil du have?" "WHAT ????" tænkte jeg.
Hun svarede prompte, at tre ville kunne gøre det, (60 kr i alt), og jeg ser selvfølgelig virkelig målløs ud (og spekulerer på, hvad dælen sker der her?) mens han rækker hende pengene, og hun læste mine tanker og vendte sig om og smilede til mig. Så jeg fremstammede: "Nu skylder du ham nogle penge, gør du ikke?” virkelig overrasket over situationen. Og hun leede og svarede: "Jeg er hans kone!"
- og det satte selvfølgelig det hele i perspektiv!!!
Jeg grinede hjerteligt og højt sammen med dem. Han jokede med, at havde hun bare sagt det lidt tidligere, kunne han have lavet en sandwich inden han tog hjemmefra!
Det er heldigvis ikke hver dag, at “enhver” kan gå lige op til en ventende buschauffør og bede at få nogle mønter, blot fordi de føler sig sultne!

-
Historie nr. 8
En chauffør med en fantastisk hukommelse!
Min mand og jeg stod af toget en lørdag aften og vi skyndte os sammen hen til hvor bussen ventede ved busterminalen, og lige da jeg steg på og tjekkede ind med mit rejsekort, insisterede min mand for syvende gang, at han VILLE have noget chokolade fra den nærliggende 7/11 kiosk.
Chaufføren hørte alt dette og svarede trøstende, at han var her i yderligere 6 minutter.
Jeg kunne ikke stoppe min mand, der straks vendte sig om på hælen og begyndt at gå mod kiosken. Jeg sagde til chaufføren, at jeg hellere måtte tjekke ud igen da jeg frygtede at vi vil komme for sent til hans bus. Jeg gik hurtigt hen til check ud standeren i sidedøren og han åbnede venligt sidedøren for mig så jeg kunne springe ud uden at skulle gå tilbage til fordøren igen.
Jeg indhentede min mand allerede i kioskens døråbning hvor vi kunne vi se 2-3 lange køer, og jeg påpegede, at vi på ingen måde, kunne nå at blive betjent på så kort tid, og der var kun én bus i timen på dette tidspunkt i weekenden.
Så tilbage til bussen og chaufføren, som straks spurgte os om det lykkedes at få fat i noget chokolade?
(Måske kunne han selv tænke sig et stykke, så han forstod min mands situation!)
Da jeg forklarede at, nej desværre, køen var alt for lang... var han tydelig ked af det på min mands vegn og sympatiserede.

Ca. 14 dage senere, skete der det, at vi igen skulle med samme bus med den samme chauffør. Chaufføren genkender os som det par, der ikke fik noget chokolade!!!
Han spurgte ligefrem om ikke det var os der ikke kunne få noget chokolade forleden? Vi grinede højt og roste ham, overrasket over hans utrolige hukommelse!
Nå, sagde han, men det er altså let at huske ting der er ud over det sædvanlige!
Men vi var meget imponeret!
Historie nr. 9
Ekstra betænksom
Jeg steg op på bussen med en hund på 7 kg under armen siddende i sin rejsetaske.
Med den samme, så jeg, at bussen var propfyldt med skolebørn på ca. 8-9 år – og der var en fantastisk stemning da de alle “skvadrede” sammen!
Der var så fyldt, at 6-7 børn måtte stå op så de blokerede min mulighed for at komme længere ind i bussen.
I det samme drejede bus chaufføren hovedet tilbage og sagde til en køn lille pige der sad forrest på “min” ynglings plads: “Hvis du er rigtig sød, så giver du din plads til damen her med hunden!”
Hun så chokeret ud i et øjeblik, men i næste sekund fattede hun situationen og stod fluks op og stod sammen med de andre børn. Jeg takkede hende mange gange og forklarede at min hund var rigtig tung, så det ville være hårdt at skulle stå op og holde ham under hele turen.
Børnene sagde de havde været på udflugt til et eller andet museum jeg ikke kendte, da jeg spurgte ind til hvad de havde lavede.
Efter lidt kørsel, spurgte chaufføren de nærmeste børn, om de skulle til Hashøj skolen? Ja, det skulle de.
Så meget venligt, standsede han ekstraordinært lige udenfor skolen, i stedet for at køre 2 minutter videre rundt om et meget farligt hjørne til et stoppested hvor ingen kan se bilerne der kommer. Der er heller ikke noget fortov. Så det sparede dem den ekstra gang tilbage til skolen – hvor der også var flere forældre der allerede stod ventede på dem!
Det synes jeg var meget pænt og betænksomt af ham.
Bagefter, diskuterede vi hvor festligt bussen havde været, for de var så søde alle sammen og han sagde at selvfølgelig kunne han lige så godt standse udenfor skolen lidt ureglementeret for en gangs skyld!
Godt tænkt!
Historie nr. 10
Jeg var ikke en gang en passager!
Nu er det en kendsgerning, at folk er mere venlige og villige til at hilse her “ude på landet” end f.eks. i København og området omkring. (Hvor vi boede før.)
Jeg møder mange venlige bekendte på mine hundeture og det er garanteret, at alle siger “hej” eller endda stopper op til en snak. Ikke som der hvor vi boede før, hvor mange mennesker aldrig svarede, selv når de passerede mig på en smal sti. Alle ignorerede hinanden - undtagen mig, der kan lide den engelske måde hvor man altid giver et høfligt "hej" eller “god morgen”, hvor det er relevant!

-
I sidste uge var jeg på den sædvanlige gåtur med mine tre whippets, to på min højre side og en til venstre, og efter et par stier kommer man op til en lille landevej.
Der er ingen cykelsti eller gangsti på landevejen da det er alt for snævert, men biler og busser kører gerne et godt stykke udenom de gående. På en del af vejen, er der en bred græsrabat, som jeg kan gå på. Så jeg drejede ind på græsrabatten, og hundene stoppede for at snuse.
I det samme, fløj der en gul bus i fuld fart ned over bakken hen imod mig.
Hundene og jeg var inde på græsset og bemærkede den næsten ikke - lige indtil der var en kraftig lyd af luftbremser og bussen bremsede brat op lige ved siden af mig! Jeg var forbløffet! Der var intet busstoppested i syne!
Jeg bliver ofte stoppet af bilister der vil spørge om vej - men en buschauffør, der ikke vidste hvor han skulle hen?? Umuligt!!!!

Jeg nærmede mig nysgerrigt døren, og den klappede op med et demonstrativt hvæsen fra luftbremserne og klapren af foldedøre og chaufføren lænede sig over mod mig og sagde:
"Jeg vil bare advare dig, at der er en løs hund der løber rundt på vejen oppe på bakken!"
"Åååh"
sagde jeg, "det er meget venligt af dig, mange tak - tak skal du have!".
Og vi smilede og han trykkede på knappen til dørene som lukkede i med en høj klapren og endnu et lufttryk hvæs og han kørte afsted,
mens jeg vendte om på hælen og gik den anden vej.
Jeg ville gerne have hjulpet hunden med at finde hjem igen, men på ingen måde kunne jeg gøre det med tre hunde i snor
og med risiko for, at den ville angribe dem, (hvilket er nok hvad chaufføren troede?) - alt kan ske.
Jeg var meget overrasket over hans betænksomhed – og det må være en rekord i venlighed af gode gerninger her omkring!!!
Den buschauffør gjorde mig glad resten af dagen!
Historie nr. 11
Taler godt engelsk!
Min bror fra Florida var på besøg hos os i foråret. Ved hver bustur, fik vi ham til at sidde foran på MIN ynglings plads så han også kunne nyde den naturskønne udsigt ud over Vestsjælland.
En dag blev bussen tvunget til at stoppe pga. noget vejarbejde med et midlertidigt lyskryds. Chaufføren drejede hovedet til min bror og lavede nogle kommentarer om et eller andet.
Så min bror svarede. "Sorry, but I’m afraid you will have to say that in English!"
Straks skiftede chaufføren til engelsk og de havde en virkelig god snak om dette og meget andet, indtil lyset blev grønt igen!
Sprog er ikke noget problem!

Historie nr. 12
Vores første gang med en rollator på en bus!
Min mand Svend tog rollatoren med sig for første gang. Jeg har set hvordan mange andre mennesker har rollatorer, barnevogne og cykler med på vores busser og tog.
Svend går meget bedre uden fare for at falde, når han holder på den, så dette var vores første gang i bus!
Vi kørte til hans helbredskontrol på hospitalet i en Flextaxi. Dette sikrede at vi kom til tiden og ikke var forpustet og svedende! Bagefter, da vi kom ud af det enorme hospital, ser vi et busstoppested der kun er lidt længere oppe ad vejen - op ad en bakke.
Vi var nødt til at krydse vejen først og derefter... åh nej, vi ser en bus på vej hen til busstoppestedet, hvor vi var mindst 50 meter fra og skulle gå op ad bakke mod bussen.
Svend vinkede to gange i det optimistiske håb om at få chaufføren til at vente, mens jeg sagde med nedladende stemme, at det vil han aldrig gøre fordi vi var SÅ langt fra stoppestedet!
Svend stavrede videre med sin højeste hastighed men vi var stadigvæk langt væk.
Sikkert nok, som jeg forudså, den sidste passager kommer om bord og bussen sætter i gang, MEN... chaufføren langsomt og forsigtigt stopper bussen lige ved siden af os! En utrolig og venlig service!!
Jeg sørger for, at Svend træder op i bussen i siden, mens jeg springer på foran og vil hurtig tjekke ind med vores rejsekorte. Jeg planlagde derefter at løbe ned ad gangen til sidedøren og hjælpe Svend ind på plads. Men ak nej, chaufføren var hurtigere!
Han sprang ud af sit sæde foran mig, styrtede ned ad gangen og løftede rollator på bussen, gav Svend sin arm og fik ham sikkert på en siddeplads og alt mens han blokerede midtergangen for mig så jeg ikke behøvede at  gøre noget som helst!
Jeg fulgte ham tilbage til sit førersæde og Svend, overrasket af oplevelsen, havde ikke haft tid til at give mig hans rejsekort, så jeg sagde til chaufføren: "Inkluder ham på mit rejsekort!" - det var meget hurtigere. Hele bussen ventede jo på os!
Du kan medtage op til to andre personer, 2 børn eller en hund på samme rejsekort!!!
(Min veninde, der rejser med sine 4 store mynder betaler for to andre mennesker, som er den samme pris som 4 børn! Store hunde rejser nemlig som børn, men de må ikke bruge en siddeplads, ha ha.)
Han hurtigt programmerede standeren og jeg tjekkede ind.
Jeg takkede ham overstrømmende for hans venlighed - hvordan folk kan være søde og hjælpe de ældre!
Så lærte jeg også, hvordan rollatoren kunne være fastbundet – for busser har en speciel sikkerhedssele til det samme!!!! De ønsker selvfølgelig ikke at rollatorer, barnevogne og cykler rutscher op og ned ad gulvet hver gang bussen accelererer eller bremser!
Mens jeg gjorde dette, var bussen begyndt at køre, og en ung pige hjalp med sine fødder, for at stoppe rollatoren i at køre baglæns.
Endnu en person, som jeg takkede varmt for hjælpen!

Historie nr. 13
En nervepirrende bustur!

For det første, mens jeg sad i mit sædvanlige forsæde på bussen i busterminalen og ventede omkring 10 minutter, mens chaufføren tog en pause, kom en fremmed udseende mand ombord. Han viste hende et stykke papir med adressen til et sted, hvor han ønskede at køre hen.
Den kvindelige chauffør kunne ikke finde ud af hvor han mente, så hun gik på sin iPhone mobil og dennes GPS.
Hun indtastede den lange adresse og fandt den endelig, og de to diskuterede hvordan han skulle komme dertil, mens hun viste ham kortet på sin iPhone.
Hun fortalte ham, at han ville have en meget lang gåtur til adressen fra hendes nærmeste busstoppested og viste ham navnet på den nærmeste vej.
Så kiggede hun på en anden busrute, som hun foreslog kunne være bedre for ham.
Denne bus havde holdeplads ovre på anden siden af busstationen. Mere snak, og de to blev enige om, at den anden busrute ville være bedst.
Lige mens de var enige om det, ankom den anden bus til holdepladsen, så manden skyndte sig derover og fangede den lige i tide.
Det var meget venligt af hende at hjælpe ham så godt.
-
Se billedet af hende mens hun slår vejen op på sin mobil:

Så havde vi ikke kørt i mere end 5 minutter, før hun, meget bekymret, vendte hovedet mod mig og fortalte, at et stort, rødt, trekantet advarselsskilt var dukket op på instrumentbrættet, og det sagde "elektrisk fejl"!
Jeg var nødt til at træde et skridt ud af mit sæde for at se det. Det bekymrede hende meget.

Hun fortalte mig, at bussen for nylig var blevet serviceret, og de kontrollerede altid for mulige elektriske fejl.  Alle busserne var omkring 12 år gamle, regnede hun med, og har kørt næsten uafbrudt hver dag lige siden de kom på vejen!
Hun kørte videre til næste busstoppested, slog alt fra og startede derefter motoren igen.
Dette hjalp i ca. 3 minutter, men så var den røde trekant tilbage igen.
Så sagde hun til mig, at hun ikke måtte køre længere, for hun ville ikke være populær, hvis motoren blev beskadiget, så hun ville stoppe nu og ringe til en tekniker - og tilføjede hvor heldigt det var for manden med spørgsmålet om en adresse,
at han havde taget den anden bus, hvis nu denne her var ved at bryde sammen!
Tilsyneladende kunne hun se ud fra adressen, at manden havde en aftale med en optiker.
Hun beskrev, hvordan busselskabet Movia ville sende en anden bus ud for at hente os alle sammen - men at det kunne tage meget lang tid. Hun tilføjede, at hun ville have bestilt en Flextaxi til manden, så han kunne holde sin aftale! Hvor venligt!

Jeg og mange andre passagerer, der kunne høre alt dette, blev mere og mere bekymrede!
Alt hvad vi ønskede var, at komme hjem!
Endelig kom hun igennem til en tekniker, der fortalte hende, at hun skulle slukke og genstarte hele det elektroniske system på bussen! Jeg hørte hende fortælle ham, at hun var bekymret for sin sikkerhed, men han sagde, at der ikke var nogen udvej, hun skulle gøre det.
Hun blev nødt til at stige ud af bussen, gå rundt foran den og lidt ned langs den anden side, så hun var ca ved siden af sin siddeplads, og derefter knæle ned på alle fire på vejen for at kunne føle ind under og finde en bestemt knap under bussen.
Efter lidt fumlen nedenunder med hovedet næsten på vejen, (og bussen er utroligt snavset), fandt hun kontakten, slukkede den og tændte derefter igen.

Jeg var gået ud sammen med hende og stod ved siden af, så jeg kunne blokere for trafikken.
Jeg lavede vilde fagter og pegede på hende for at henlede opmærksomheden på hende, der lå der midt på vejen, så nogle biler kørte meget forsigtig udenom, mens et par ventede tålmodigt, mens hun kravlede rundt og derefter kom op igen - hvilket ikke var så let, fordi hun var meget overvægtig! Så gik vi begge tilbage i bussen igen.
Vi må have set ud som om vi skulle redde en kat ud fra mellem hjulene!!!
Desværre fotograferede jeg hende ikke mens hun lå på vejen, da jeg koncentrerede mig så meget om de biler, der forsøgte at køre udenom. En skam, da det ikke er hver dag, man kan fange en buschauffør, der er på knæerne!

Denne operation syntes at afhjælpe fejlen. Det er ligesom at genstarte en computer - hvilket faktisk er, hvad der skete her.

Så jeg kunne endelig komme hjem til mit busstoppested kun en smule forsinket - MEN til min skræk så jeg, at alle de blå check-ud standarder sagde "ude af drift"! Hun havde også slukket for dem!!!
Så jeg kunne ikke checke ud - hvilket ville give en lille bøde.
Jeg fortalte hende om det og tilføjede, at jeg havde en app på min mobil, der ville give mig mulighed for at checke ud hjemmefra.
Jeg så, at hun opholdt sig ved busstoppestedet i et stykke tid, mens jeg gik hurtigt hjem, så jeg antager, at hun fik rettet problemet, før hun kørte igen.
Men før jeg forlod bussen, takkede jeg hende for en ekstra spændende og nervepirrende bustur!!!
Hun lo hjerteligt.Historie nr. 14
En chauffør med rengøringsvanvid?

-

Jeg trådte op i min bus hjem mens den stod og holdt pause et kvarters tid i busterminalen, Slagelse.
Det var en kvindelig chauffør, som fnisede sammen med mig over to billet-inspektører, som også steg på sammen med mig, men der var kun mig og endnu en passager at tjekke.
Lidt tamt.
Hun fortalte, at inspektørerne havde lært at gemme deres bil, fordi ellers kunne alle se deres gule bil og vidste så på forhånd, at der vil blive tjekket!
Vi kunne nemt snakke sammen, da jeg sad på min sædvanlige plads oppe foran.

Vi diskuterede også bus-typer, da denne i dag var meget anderledes, nemlig en “Scania” fra Sverige, sagde hun, mens dem jeg er vant til er lavet af Volvo. Dvs at jeg kører rundt i en Volvo normalt!!!! Lyder godt, ikke? Så lærte jeg det.
Hun rejste sig for at ryge udenfor, og jeg så at hun havde to vaskeklude, en lagt hen over døren, og en på pengeautomaten.
Når nu vi var “gode venner”, kunne jeg spørge frækt om hun led af rengøringsvanvid – eller hvad???
Hun grinede højt og forklarede, at mens hun kørte, holdt hun fast i pengeautomaten med højre hånd,
fordi den vippede og raslede, og det var ikke særlig rart at holde på det kolde metal, så derfor havde hun lagt en klud ovenpå!
Meget mere behageligt!

Nu har jeg set andre chauffører, der hvilede hånden på døren mens de kørte, men hun er jo kvinde med ikke så lange arme.
Der er åbenbart ikke meget brug for højre hånd!
Og ganske rigtigt holdt hun fast i vaskekluden det meste af tiden.
Det lykkedes mig at tage et foto uden at hun opdagede det.
Jeg fandt det meget underholdende!!!
Historie nr. 15
En rasende passager!

Min bus svinger ind på stationen og standser på dens plads, sidedøren åbner sig og en masse passagerer stiger af. Nu havde chaufføren ca 15 minutter at slappe af i, før han skulle køre igen.

Jeg var først om bord og knapt nok kommet ned på min ynglings plads foran ved chaufføren,
da springende op på det første trin, kom en ung mand, som var aldeles rasende.
Han rablede en masse om “fuldstændig hensynsløs kørsel”, at chaufføren havde taget et sving og kun brugt venstre hånd, som var “farlig kørsel”, gjorde ham meget utrygge og “satte alle passagerers liv på spil” og nu ville han klage til Movia. (Som busselskabet hedder.)
Jeg har aldrig set nogen så vred, det var lige før han havde fråde om munden.

Chaufføren var i chok, rejste sig op og stod foran ham på trinet, således at den unge mand følte sig presset til at tage et skridt tilbage til fortovet, og spurgte om fyren havde kørekort?
Han stamrede noget med nej... men han var ved at tage det!
Efter lidt mere hidsig snak, hvor jeg ikke synes chaufføren forsvarede sig særlig godt, rejste jeg mig op og stod ved siden af ham i døren, og sagde: “Ved du hvad, jeg har kørt med de her busser i flere år og ALLE chauffører har minimalt brug for højre hånd, fordi næsten alt kan laves med venstre! Det er helt normalt.”
DU HOLDER DIG UD AF DET HER!!!”
råbte han med tænderne sammenbidt som en knurrende pitt bull, og han havde lyst til at slå mig. Men jeg stod oppe i bussen sammen med chaufføren og ham nu nede på fortovet...
“Ja!” sagde jeg, “det er et faktum, at busser næsten kører sig selv nu om dage - og du skal ikke bekymre dig, alle chauffører kører sådan!”

Imens sagde chaufføren også noget samtidig, og en anden kvindelig passagerer bag os råbte også, at det var noget pjat det han sagde om sikkerhed, så nu var vi tre sammen!

Så sagde chaufføren, “pas på hovedet!” og fik døren til at lukke i, så var den meget utilfreds unge mand nød til at gå sin vej.

Chaufføren sagde til mig bagefter, at fyren skulle lige vide, at han heller ikke bruger sit venstre ben, ha ha ha!!!! Og der er bare SÅ meget servostyring nu om dage, derfor kunne man godt hvile højre hånd.
Så jeg fortalte, at fyren skulle lige prøve at køre med den kvindelige chauffør jeg havde forleden, med sin vaskeklude lagt på pengeautomaten, som hun hold fast i det meste af tiden!!! (Se min tidligere historie nr. 13 med billeder!) SÅ ville han nok få dårlige nerver!!!!

Det er første gang at jeg har set nogen studse over hvordan chauffører hviler højre hånd på døren til deres plads, og sjældent på rattet!
Men jeg har set, og ALLE gøre det og alle kører bare så pænt...
Historie nr. 16
En sjov busstoppested historie!
Slots Bjergby 10. juli 2015
Vi havde pludselig fået ny tidsplan og nye køreplaner sat op på alle busstoppesteder.
I stedet for den gamle tidsplan som var viklet omkring stangen til busstopstedet og derfor lidt vanskelig at læse - oftest dækket i grønne alger, (se nedenunder)
-
kom der nye smarte firkantede gule rammer med et armatur der griber om stangen (og kan modstå kraftige vindstød) med skilte der er letlæselige og med masser af god info.
Jeg vidste bustiderne ville ændre sig - og derefter blive ændret tilbage igen, efter at jeg overhørt en samtale mellem to buschauffører en dag jeg ventede i busterminalen.

Så få dage efter, fik jeg en snak med en snakkesalig buschauffør.
Jeg syntes han ankom meget sent. Så jeg spurgte høfligt, om tidsplanen havde ændret sig, i stedet for at beskylde ham for at komme for sent, ha ha!
Ja, det var blevet ændret, plus han havde været forsinket pga. 26 børn og to voksne, der tog deres tid med at stige ombord!
Så tilføjede han: “Ændringerne i tidsplanen er på grund af arbejde på togspor på Fyn!”
Min hjerne slog kolbøtter ved at prøve at forstå hvordan arbejdet med TOGSKINNER på den anden side af broen på Fyn, kunne påvirke BUS køreplaner herude hvor vi bor, lidt ude på landet syd for Slagelse.
Jeg var lige ved at gennemskue situationen, da han hurtigt tilføjede:
“Alle tog bliver lidt forsinket på grund af sporarbejdet, og derfor ville ankomme på Slagelse station kort efter at alle busser har forladt den!!!!”
Normalt er busserne koordineret med togene, så folk kan skifte imellem de to former for transport, præcis som de ønsker, med lige tids nok til at gå frem og tilbage mellem bus og tog.
Derfor, fik alle busser en ny tidsplan, der passede til alle disse konstant forsinkede tog. Simpelt - når man ved det!

Så da jeg så disse nye smarte tidsplanholdere udskiftet fra de meget gamle runde og beskidte, fotograferede jeg dem så jeg på den måde nemt kunne slå de nyeste bustider op inden jeg tog hjemmefra!
Jeg undersøgte billederne næste morgen, da min mand Svend havde tænkte sig at tage ind til byen lidt senere.
Jeg så til min forbløffelse, at køreplanerne var blevet byttet om så de hængte på den forkerte side af vejen!
Hvis nogen ikke gav sig god tid til at læse ordentligt på dem, ville de se på tidsplanen for bussen, der kører i den modsatte retning!
Jeg viste Svend, der var så overbevist om at de ikke kunne lave sådan en dum fejl, at det tog ham lidt tid til at acceptere, hvad han så med sine egne øjne, ha ha!
Han havde stadig en mistanke, at jeg kunne være forkert på den!
Men i toppen af en tidsplan var klart skrevet "Til Skælskør Bus terminal" - placeret på den side af vejen, der gik til Slagelse Station,

-

og på den anden side, der stod "Til Slagelse Station" - men på den side af vejen der går mod den smukke by Skælskør!!!!
-
Jeg havde fotografisk dokumentation af fadæsen!
Så jeg besluttede mig for at fortælle dem!
Trafik selskabet er "Movia", og jeg Googlede dem og fandt hurtigt et telefonnummer. Jeg ringede til nummeret, og efter en masse "tryk 1 for dit.." og "tryk 2 for dat..." osv. (så man næsten glemmer, hvad man ringer om, specielt hvis de spiller højt musik mens man venter), fik jeg en hjælpsom dame og fortalte min historie om forvekslingen.
Hun sagde, at hun ikke kunne gøre noget uden det særlige nummer, som hvert busstoppested har!
Så jeg skulle gå tilbage til busstoppestederne og notere nummeret og derefter ringe tilbage til hende igen! Men så let kom hun ikke af med mig! Ved at forstørre billedet på computeren, mens hun talte, kunne jeg læse den lille nummer på billederne. Så det tvang hende til at tage øjeblikkeligt affære og hun lovede at undersøge sagen med det samme!
Nu er det sjovt, for mindre end en time senere, gik Svend op til det samme busstoppested, da der samtidig kom en varevogn, som stoppede på den anden side af vejen og en mand steg ud og begyndte at rode med busskiltet.
Så Svend spurgte ham om tidsplanerne var placeret forkert?
Manden sagde straks: "Åhhh, var det dig, der bemærkede og indberettede det?"
Så Svend svarede, "nej, faktisk det var min kone, der gjorde!"
Så faldt de i snak og manden fortalte Svend, at de er 15 mænd der kører rundt og sætter alle disse dejlige, smarte nye skilte op. (Så det er selvfølgelig nemt for en person, der ikke koncentrerer sig nok til at komme til at bytte dem rundt!)
Vi var fulde af beundring for deres hurtige indsats ved at rette op på fejlen!!!


Af Janet Frimodt-Møller
www.mynder.dk